[...] i białka. Czyli ziemniaczki, ryż, chleb i mięsko do tego. W obiedzie masz olej rzepakowy- jeśli używasz go do smażenia to zmień na masło klarowane, olej kokosowy albo smalec. Na śniadanie oliwa z oliwek to rozumiem, że do sałatki. Bo jeśli do smażenia to jw. Oleje roślinne poza kokosowym nie są stabilne w wysokiej temperaturze. [...]
[...] główne źródło witamin A, D, E i K oraz zawierają bardzo dla nas ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Złe tłuszcze to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło i smalec – w temperaturze pokojowej występują w stanie stałym. Powinno się ich unikać, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe; spożywane w nadmiarze [...]
może usystematyzujmy: - najlepszy do smażenia jest smalec - zawiera dużą ilosć kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych odpornych na obróbkę termiczną. Tak dla ciekawości powiem że smalec zawiera przecietnie dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tluszczowych oraz prawie trzy razy wiecej wielonienasyconych kwasów niż masło. W maśle [...]
Nadaje się do smażenia kokosowy, bo ma ok. 90% tłuszczów nasyconych, smalec tylko 40% nasyconych/55% nienasyconych. Poniżej 25 celcjuszy jest białawej konsystencji stałej(wygląda jak smalec), powyżej tej temperatury zmienia się w przeźroczysto-zółty płyn i mozna go pić jak każdy olej. Tłuszcz do smażenia im ma więcej nasyconych tłuszczy, tym [...]
[...] dla sporej ilości osób ale ze względu na ogólny sposób żywienia społeczeństwa Gdyby sposób żywienia i życia dla większości wyglądał inaczej to nagle okazałoby się że smalec jest wskazany Naturalnie nie oznacza to że jeżeli ktoś ma odmienny styl życia i żywienia od większości to może jeść smalec bezkarnie... W wypowiedzi na górze brałem [...]
[...] sie wpier... w temat ale raczej sie przyda. Ja lece cos ala ketoze. Tluste miesa to podstawa mojej diety (k.... nie lubie tego slowa). Tlusz na jakim smaze to albo wlasny smalec jak potrzeba to dodany swinski lub kaczyk, czasami (piersi indyka etc suche mieso) olej kokosowy. Ale przechodzac do sedna to dodje do smalcu (na dzien) tylko ok 10ml [...]
[...] nabiału (w tym mleka półtłustego albo tłustego o ile tolerujesz), mięs (nie tylko chudych), ryżu, makaronu, kasz, płatków owsianych, płatków kukurydzianych, orzechów, masła orzechowego, do smażenia smalec/masło/olej kokosowy. Warzywa bym ograniczył na koszt owoców + co jakiś czas cheatmeal gdyby nie szła masa po Twojej myśli. Ile masz wzrostu?
Ogólnie nie powinno się smażyć, ale jak już to smażymy na tłuszczach takich jak smalec, masło klarowane, olej kokosowy, są to głównie tłuszcze nasycone, które nie ulegają utlenieniu. Zwykłe oleje roślinne, te dobre nierafinowane, nie nadają się do smażenia. Trzeba je spożywać tylko na zimno, inaczej będę bezwartościowe, a nawet szkodliwe.
[...] olej kokosowy) 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowych nie dla dzieci, osób starszych, ludzi z [...]
[...] podczas smazenia wydziela substancje rakotworcze.. najlepszym specyfikiem do smazenia jest olej rzepakowy. z tym miksowaniem owsianych to dobry pomysl. sam codziennie wrzucam ok 100g do mlynka,dolewam goracego mleka i posilek gotowy ...:D Najlepszy do smażenia jest smalec, nie olej rzepakowy, ale owszem, lepszy rzepak, niżoliwa z oliwek.
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
[...] oliwie?? Raczej unikamy smażenia na oliwie z oliwek, bo ulega oksydacji pod wpływem wysokiej temp, a te substancje są toksyczne. Do smażenia najlepiej olej kokosowy albo smalec ) no i NAJWAŻNIEJSZE przyjęłam sobie za cel dietetyczny 1600-1700 kcal i 30/30/40 BTW , czy tak jest ok? przypomne, żę robie domowy trening od agak co 2. [...]
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
[...] low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ [...]
Witam, dziś w Piotrze i Pawle widziałem olej z ryżu, tylko mało informacji o nim mam. Jak ma się do smażenia i itd? Z artykułu na potreningu: do smażenia "olej kokosowy, a także masło klarowane, smalec, olej palmowy". Więc rozumiem, że ryżowy nie ;-)
czellista podasz jakieś linki do art. Chodzi mi głownie o smalec bo jeszcze całkiem niedawno na grupie były dodawane linki z badaniami że właśnie smalec jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia długiego i w wysokich temp. U mnie w kuchni głownie do smażenia leci smalec jak chodzi o dłuższy proces .